projecten › Masterplan voor vijfde dorp in de Zuidplas
dorpsslinger070121.jpgWoonsfeer Zuidplaspolder - Dorpsslinger
Plankaartwebsite2.jpgMasterplankaart Zuidplaspolder
zuidplasvogelvlucht260221KleurFLwebsite2.jpgZuidplaspolder in vogelvlucht
dorpspark180320website.jpgWoonsfeer Zuidplaspolder - Dorpspark
WATERTUINEN180320website.jpgWoonsfeer Zuidplaspolder - Watertuinen

Masterplan voor vijfde dorp in de Zuidplas

Zuidplas – De toekomst van de Zuidplaspolder is al jaren onderwerp van een verhitte discussie. KuiperCompagnons heeft het masterplan geschreven, waarbij diverse belangrijke opgaven aangepakt worden.

In de diepe Zuidplaspolder tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer komen diverse belangrijke opgaven op een heftige manier samen; verstedelijkingsdruk, klimaatverandering, transitie van landbouw, teruglopende biodiversiteit, landschappelijke verrommeling, mobiliteitsgroei en energietransitie.

Om het gebied klimaatrobuust en aantrekkelijk voor mens en dier te maken zijn forse investeringen nodig. In het masterplan Middengebied hebben we met omliggende gemeenten, provincie en waterschap in beeld gebracht hoe een nieuw, energieneutraal dorp in het Middengebied juist kan bijdragen aan een rijker en klimaatrobuuster landschap. En hoe we in dat vernieuwde landschap op een veilige en adaptieve manier een plek kunnen maken voor de ‘pioniers’ die er willen wonen, werken en recreëren. Kortgezegd worden de contouren voor een nieuw dorp met 8000 woningen en voorzieningen, nieuwe bedrijventerreinen en een vernieuwend landschap hierin geschetst. Een nieuw dorp als aanjager voor een nieuw landschap.

Het complete masterplan kunt u hier downloaden.

Programma:
Masterplan voor de ontwikkeling van een geheel nieuw dorp met 8000 woningen inclusief bijbehorende voorzieningen als scholen, winkels en bedrijven.

Opdrachtgever:
Gemeente Zuidplas

Status:
Masterplan is 19 mei 2021 goedgekeurd door de raad van de gemeente Zuidplas

Team:
Martijn Niehof, Marjan van Capelle. Iris Bol, Hans Timmers, Tijme Scholte, Gijs van den Boomen en Marina Propadalo
Projectnieuws
gerelateerde projecten