projecten › Madurodam
MadurodamDenHaag0001web.jpg
denhaagmadurodam02web.jpg
0136web.jpg
0089web.jpg
0012web.jpg

Madurodam

Den Haag – Wie een beeld van Nederland wil krijgen zonder veel te hoeven reizen en extreme stads- en havenwandelingen te maken, kiest voor een bezoek aan Madurodam.

Wie een beeld van Nederland wil krijgen zonder veel te hoeven reizen en extreme stads- en havenwandelingen te maken, kiest voor een bezoek aan Madurodam. Holland in one day is voor sommigen nog te lang. Hier ligt Holland in one hour. De miniatuurstad biedt een compilatie aan hoogtepunten, vooral in maquettevorm.

In de afgelopen jaren maakte gemiddeld een miljoen bezoekers per jaar kennis met de miniatuurstad en zo met de karakteristieke en fascinerende facetten van dit Nederland. Het is met Madurodam niet anders dan met andere delen van Nederland: ook hier kampt men, na een lange periode van natuurlijke groei en uitbreiding, met ruimteproblemen. Het niveau van de bijkomende faciliteiten van dit toeristische attractiepark was achtergebleven bij de eisen die bezoekers stellen.

KuiperCompagnons kreeg de opdracht. Het motto was: The truth behind the dykes. Want het land kan getypeerd worden door zijn niet aflatende strijd tegen het water en het gebruik ervan achter de dijken. Typerend is evenzeer dat er steeds maar weer gesleuteld wordt aan dit land. Het is nooit af. Zo zal ook Madurodam nooit af zijn.

Alle thematische aanvullingen, vernieuwingen en toekomstplannen zullen hand in hand moeten gaan met respect voor het verleden, voor datgene wat er al in de miniatuurstad staat. De aanvullingen zijn, als in het echte Nederland, gebaseerd op stadsvernieuwing, herinrichting, reconstructie en uitbreiding. KuiperCompagnons koos voor een minimummodel bij de heropening en een scenario voor de komende jaren. Verplaatsen van maquettes, uitbreiding van de spoorbaan, aanleg van botentracés en een ‘city by night’ hoorden daarbij.

gerelateerde projecten