projecten › Fietsappel
DeFietsappel01.jpg
DeFietsappel02.jpg
DeFietsappel03.jpg
DeFietsappel04.jpg
DeFietsappel05.jpg

Fietsappel

Alphen aan den Rijn – Geïnspireerd door een surrealistische illustratie van een geschilde appel ontwierp KuiperCompagnons een stalen constructie die oogt als een geschilde appel. Met deze Fietsappel heeft Alphen er een bijzonder 'landmark' bij.

Aan fietsen geen gebrek in Nederland. Vooral in de omgeving van treinstations, van waaruit forenzen het land bereizen, staan gewoonlijk honderden rijwielen geparkeerd. Dat moet ordelijker en vooral aantrekkelijker kunnen, bedacht architect en voormalig KC directeur Wyzte Patijn. Geïnspireerd door een surrealistische dagbladillustratie ontwierp hij een stalen structuur die oogt als een geschilde appel. Alphen aan den Rijn vond daarin een spannend object dat niet alleen het gerenoveerde Stationsplein van een bijzondere landmark zou kunnen voorzien, maar ook het probleem van de lukraak geparkeerde fietsen in een klap zou oplossen.

Herkenbaar object
De 15,5 meter hoge stalen structuur met een doorsnede van 27,5 meter biedt plaats aan 970 rijwielen. De Fietsappel oogt als een herkenbaar, eenvoudig vormgegeven object. Maar wie het driedimensionale ontwerp nader beschouwt, ontdekt dat geen detail hetzelfde is.

De Fietsappel won de Staalprijs 2012.

gerelateerde projecten