nieuws › Winnaars KC Graduation Awards 2021 bekend
Winnaars van de KC Graduation Awards 2021

Winnaars KC Graduation Awards 2021 bekend

05 nov '21

Dit jaar werden voor de vierde keer de KuiperCompagnons Graduation Awards uitgereikt, waarbij de tien ontwerpopleidingen van universiteiten en hogescholen de inzendingen aanreikten. De uitreiking vond deze keer plaats bij de TU Delft.

De winst ging bij de masterprojecten naar Hanna Prinssen, Academie van Bouwkunst Amsterdam, met haar plan Fire Landscapes. Een voorbeeld van het bewandelen van een ongebaand pad, dapper en experimenteel. De tweede prijs ging naar David de Boer, Wageningen University met Solarchipelago. Een plan dat zoden aan de dijk zet, de habitatvorming is enorm kansrijk.
Drie eervolle vermeldingen gingen naar Adriaan Weerheim, Rotterdam Academie voor Bouwkunst, met Oranjeboomstraat, Ziega van de Berk, Academie voor Bouwkunst Amsterdam met Doggersland en Alexandra van Zyl, Wageningen University met Tribute to a glacier.

Bij de Bachelorprojecten wonnen Vic Lagrouw en Peter van Munnen, HAS Den Bosch met Klimaatrobuuste landschappen. Knap hoe een bachelorproject de regionale complexiteit doorgrondt. De tweede prijs werd gewonnen door Patrick van Schaik, BUAS met Bethaniekwartier. Een goed en kien plan, dat uitvoerbaar is. Sterke principes en goed doordacht.

De jury gaf aan dat de opleidingen heel serieus geworden zijn getuige de vele ‘serieuze’ vraagstukken die in de projecten naar voren komen. Gelukkig zag de jury ook projecten die getuigen van dapperheid. Want als er de tijd is om je vast te bijten in een avontuurlijk onderwerp, dan is dat wel tijdens het afstuderen.

Opzet van de prijs:
De KuiperCompagnons Graduation Awards werden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Er zijn 34 projecten aangereikt door de 10 ontwerpopleidingen in Nederland op het gebied van Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. Deze zijn in het september nummer van de Blauwe Kamer gepresenteerd, waarna ze werden beoordeeld door de zogenoemde Club van 30. Dit is een groep vakgenoten van diverse disciplines die ieder een top 3 voor de Masterprojecten en een top 2 voor de Bachelorprojecten hebben uitgebracht. Hier kwam de lijst genomineerden uit voort waarna de eindjury de uiteindelijke winnaars heeft bepaald. De jury bestond uit Gijs van den Boomen (KuiperCompagnons) en Hamit Karakus en Carla Moonen, beide zitten in de Eerste kamer. Het idee hierachter: we staan voor dermate grote opgaven dat de politiek aan zet is. De afstudeerders bieden inspiratie en handvatten vanuit een ontwerpmatige invaslhoek.