nieuws › Standbeeld voor heldenhond Bläsz op Bethlehemplein
foto van 2 jongens zittend met hondje Bläsz

Standbeeld voor heldenhond Bläsz op Bethlehemplein

30 jan '23

Het hondje Bläsz, dat een heldenrol speelde tijdens de Watersnoodramp van 1953, krijgt een standbeeld in Scharendijke op het recent nieuw ingerichte groene Bethlehemplein. Het hondje redde, nadat de dijken in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 waren doorgebroken, tientallen koeien en kalveren door ze zwemmend in de poten te bijten en zo een dijk op te drijven.

De dorpsraad vindt het belangrijk dat het verhaal van de Watersnoodramp en van hond Bläsz, ook na al die jaren nog verteld wordt. KuiperCompagnons heeft het ontwerp voor het Bethlehemplein gemaakt en het erehondje dan ook een centrale plek gegeven op het dorpsplein.

Het beeld is gemaakt door een kunstenares Miens Citters die ook weer verbonden is aan de familie waar de hond uiteindelijk is terecht gekomen. Ze heeft de hond zelf ook gekend, dat maakt het extra bijzonder.

Het standbeeld wordt komende week vrijdag 3 februari onthuld. Hiermee is het Bethlehemplein helemaal af en vormt het de huiskamer van het dorp waar jong en oud samen komt. We zijn erg trots op ons gezamenlijke resultaat!

Naast het dorpshart van Scharendijke werkt KuiperCompagnons op diverse andere locaties aan de transformatie en herinrichting van dorps- en stadscentra, zoals in Dijk en Waard, Terneuzen, Renesse, Rockanje, Voorschoten en Teylingen.
project:

Een groen en kloppend hart voor Scharendijke