nieuws › Lieke Jildou de Jong en Sara Winters winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2022
20221110BKGraduationAwardDSC0437.jpgwinnars van de KuiperCompagnon Graduation Awards poseren met hun prijs
20221110BKGraduationAwardDSC0204.jpgBezoeker van de KuiperCompagnons Graduation Awards wordt geïnterviewd in de zaal
20221110BKGraduationAwardDSC0252.jpgPodium met ronde tafel met daaraan kanshebbers voor de KuiperCompagnons graduation awards tijdens een intervieuw

Lieke Jildou de Jong en Sara Winters winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2022

11 nov '22

Dit jaar werden voor de vijfde keer de KuiperCompagnons Graduation Awards uitgereikt, waarbij de 10 ontwerpopleidingen van universiteiten en hogescholen de inzendingen aanreikten. De uitreiking vond deze keer plaats op de HAS in Den Bosch.

De winst ging bij de Bachelorstudenten naar Sara Winters, Breda University of Applied Sciences met haar project Venserpolder; een verkleinde leefomgeving. Mooi om te zien waartoe het redeneren vanuit 90 centimeter kan leiden. De tweede prijs ging naar Chris Pluymackers, Van Hall Larenstein met zijn project Verbonden Kromme Rijnlandschap. Knap hoe hij vanuit regionaal system tot plekspecifieke uitwerkingen komt.

Bij de Masterstudenten ging de winst naar Lieke Jildou de Jong, Academie voor Bouwkunst Amsterdam, met haar project Zoetwatererven. Het onderwerp is urgent, de beeldtaal is fraai en poetisch. Het project is doordacht en goed opgebouwd. De 2e prijs ging naar Emmelie van Ommen, Wageningen University met haar project Quality landscapes and Sea Level Rising. Mooi voorbeeld van de noodzakelijke stappen die je in ontwerpend onderzoek verwacht. De andere tweede prijs ging naar Niek Smal, Academie van Bouwkunst Amsterdam met zijn project Watertrots. Mooi hoe hij de verschillende landschappen van Noord-Holland laat oplichten.
Umut Turkmen, Rotterdam Academie voor Bouwkunst krijgt met zijn project Free Zones Above Moneyland een eervolle vermelding.


Opzet van de prijs:
De KuiperCompagnons Graduation Awards werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Er zijn 32 projecten aangereikt door de 10 ontwerpopleidingen in Nederland op het gebied van Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. Deze zijn in het september nummer van de Blauwe Kamer gepresenteerd, waarna ze werden beoordeeld door de zogenoemde Club van 30. Dit is een groep vakgenoten van diverse disciplines die ieder een top 3 voor de Masterprojecten en een top 2 voor de Bachelorprojecten hebben uitgebracht. Hier kwam de lijst genomineerden uit voort waarna de eindjury de uiteindelijke winnaars heeft bepaald. De jury bestond uit Gijs van den Boomen (KuiperCompagnons) en Jannemarie de Jonge (Rijksbouwmeester Landschap)