
nieuws › Hernieuwd winkelcentrum Struytse hoek officieel geopend op zaterdag 3 september 2022



Hernieuwd winkelcentrum Struytse hoek officieel geopend op zaterdag 3 september 2022
02 sep '22Winkelen in nieuwe De Struykse Hoeck is ontmoeten en beleven
Winkelcentrum De Struytse Hoeck in Hellevoetsluis is ingrijpend vernieuwd. Eigenaren, ondernemers en de gemeente keken tijdig naar de toekomst en schakelden in 2016 Rotterdams ontwerp- en adviesbureau KuiperCompagnons in. De opdracht: maak samen met ons De Struytse Hoeck tot een centrum dat ook straks nog aantrekkelijk is voor winkelende consumenten. Belangrijke factor was de gezamenlijke inzet van alle partijen, de winkeliers vertegenwoordigd door de voorzitter, de eigenaren, het Pensioenfonds Metaal en Techniek en de gemeente. Gezamenlijk blikken de partijen terug aan de vooravond van de feestelijke ingebruikname van het vernieuwde winkelcentrum.
Hans de Wit speelde als voorzitter van de winkeliersvereniging een belangrijke rol in het vernieuwingsproces. Over het resultaat nu: “We hadden ons niet kunnen voorstellen dat het zo mooi en goed kon worden.”
Hij stelt vast dat het voorstel voor vernieuwing “direct werd opgepakt door het gemeentebestuur. Een adviseur van Economische Zaken werd zelfs voor een groot deel vrijgemaakt om aan het project te werken. Mede dankzij die energie is het plan ook echt tot uitvoering gekomen. We realiseerden ons dat gemeente, eigenaren en winkeliers elkaar nodig hebben en in een contract legden we de verplichtingen vast die we aangingen.“
Een plan van iedereen
De samenwerking tussen ondernemers, winkeliers, eigenaren en de gemeente noemt ook Martin Schellevis essentieel. Hij was en is als senior projectleider van de gemeente Hellevoetsluis betrokken bij de vernieuwing van De Struytse Hoeck: “Uitgangspunt was de Centrumvisie. In de kern stond daarin als doel: Efficiënt recreatief winkelcentrum, aangenaam genoeg om een middag te verblijven. Op grond van de Centrumvisie werd een actieplan opgesteld met onder meer de herinrichting van de publieke ruimte en een plan om de gevels van de winkels te verbeteren. Daarmee is KuiperCompagnons aan de slag gegaan. We hebben nog vaak contact over aanpassingen en vernieuwingen.”
In die tijd draaide het winkelcentrum gewoon goed. De Wit: “Dat heeft ons ook wel opgebroken bij het ophalen van het geld bij de eigenaren. Sommige zeiden: waarom moeten we investeren. Het centrum zit toch wel vol. KuiperCompagnons heeft ons toen heel goed de spiegel voorgehouden. We waren niet kritisch genoeg.” Senior landschapsontwerper Marjan van Capelle van KuiperCompagnons: “Het centrum was inderdaad ook toen al gedateerd, gebouwd in de jaren tachtig en toe aan vernieuwing.”
Silvian van Tuyl, programmadirecteur wonen & transformatie van gebouwen van KuiperCompagnons: “Toen we voor het eerst een rondgang maakten, ontdekten we dat er helemaal geen leegstand was. Wij vonden het heel bijzonder dat men toch bereid was vooruit te kijken en te investeren. Op een gegeven moment zaten we met 79 partijen aan tafel en daar was een groot draagvlak en enthousiasme. De partijen kwamen op één lijn, dachten mee en zo werd het een plan van iedereen en daarom is het een goed plan geworden. De saamhorigheid vonden we als ontwerpbureau geweldig. Ook de partijen die wat minder makkelijk geld vrij konden maken deden mee. Wij kunnen wel een plan bedenken, maar voor de uitvoering is de energie van de betrokken mensen nodig.”
Marjan van Capelle ziet in de integrale aanpak een bron van de kwaliteit. “Gevelvernieuwing en herinrichting van de openbare ruimte werd wel de packagedeal genoemd, die waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, we zijn samen opgetrokken en het werd daardoor een geheel. Dat ‘samen’ was echt randvoorwaardelijk en resulteerde in de kwaliteit die je nu terugziet.”
Mensen komen graag samen in De Struytse Hoeck
Martin Schellevis is van mening dat de gerealiseerde kwaliteit ook te danken is aan het feit dat eigenaren, winkeliers gemeente allemaal volgens afspraak hun bijdrage hebben geleverd, zodat de vernieuwing in één keer tot uitvoering kon komen. “Voor de gemeente is het een bijzonder deel van de openbare ruimte, er werken veel mensen, het is een belangrijke economische drager van de gemeente en er was bestuurlijk draagvlak om het gezamenlijk op te pakken. Er zijn meerdere raadsvergaderingen aan gewijd, maar de discussie ging nooit over de vraag of er wel geïnvesteerd moest worden.”
De noodzaak van vernieuwing kwam bovendien niet alleen doordat de fysieke omgeving verouderd was. Silvian van Tuyl : “Er is iets veranderd in de afgelopen jaren, in winkelland. De consument gaat niet meer uitsluitend op een aankoop af, de winkelende consument wil iets meemaken en die drive wordt in de toekomst belangrijker. Online kopen kan immers ook, dus is de vraag: wat biedt de fysieke winkel extra. Natuurlijk de winkel en het personeel. Maar ook: je gaat er naar toe, De Struytse Hoeck is een plek waar mensen graag samenkomen. Het was er nooit stil, de keren dat ik er was en dan zijn er naast de consumenten ook de bewoners. Met die visie – een gemeenschappelijke plek waar winkelen een belevenis is - zijn we vertrokken. De kennis en kunde van de winkeliers hadden we daarbij hard nodig. Zij moesten bijvoorbeeld uitvinden hoe zij hun winkel onderscheidend konden presenteren, via hun etalage, nadat door de gevelvernieuwing de gevels identiek werden. Wij bieden de lijst van het schilderij, dat zij kleur moeten geven.”
Het centrum leeft en laat je genieten
Marjan van Capelle is ingenomen met het geheel van de verschillende plekken waar mensen winkelen, samenkomen en zich ontspannen, hoe die gebruikt worden, dat het leeft en je laat genieten en elk seizoen een eigen uitstraling heeft, mede dankzij de Struytse boeketten. “De volledige vloer van het centrum in een kleur was nog best een technische uitdaging, maar brengt nu inderdaad eenheid en biedt comfort voor alle bezoekers.”
Silvian van Tuyl: “Winkelen is een beweging, een rondje lopen, weer terug is minder spannend. Door een onderdoorgang werden de laatste paar winkels erna genegeerd. Dat is aangepakt, alle panden zijn weer gevuld, mede door de gewenste horeca. Winkels zijn naar voren gehaald, zodat ze gelijk vallen met de pui en niet meer onder een arcade verdwijnen. Deze winkels geven nu een gezicht aan het winkelcentrum. Een belangrijke verbetering is ook bereikt door de vernieuwing van de kade, waar door wat bekend stond als een onooglijk straatje, het Bankenstraatje, nu een wandelboulevard is gecreëerd langs het water. Hier zitten mensen, spelen kinderen en presenteert het winkelcentrum zich naar de omgeving. ”
Martin Schellevis: “Het ontmoetingsplein, een driehoekig plein, vind ik bijzonder goed gelukt. Dat was een soort zitkuil, vergane glorie. Het plein doet nu zijn armen open en zegt ‘kom verder’. Er zijn verschillende niveaus, tribunes om te verblijven, het heeft een fijne maat en schaal en leuke terrasjes.”
Hans de Wit: “Toen de Struytse boeketten er nog niet waren en er alleen de grijze vloer er lag, kreeg ik heel vaak de vraag of het niet wat te veel grijs beton werd. Pas als het klaar is, als het totaalplaatje er is, zie je dat het perfect klopt.”
project: